Orgelkring Midden-Brabant

 

Nieuwsbrieven

Hieronder treft u allereerst een leesexemplaar aan van de meest recente Nieuwsbrief van de Orgelkring aan die aan de Vrienden, Volgers, Begunstigers en andere relaties van de Orgelkring Midden-Brabant is verzonden. Aansluitend vindt u op deze pagina het PDF-archief van alle digitale Nieuwsbrieven die sinds begin 2019 zijn verschenen. 


Nieuwsbrief – oktober 2021

Redactie: secretariaat.orgelkring.mb@gmail.com

Eerstvolgende concert:

Zondag 24 oktober 16.00 uur – Cenakel Tilburg

Verder in deze nieuwsbrief:

- Aanstelling Stadsorganist

- Voorlopige concertagenda 2022


Verrassende Orgelklanken

IN SAMENWERKING MET HET CENAKEL

Kapel Cenakel Tilburg

Zondag 24 oktober 16.00 uur

Fabienne Vénien | cello

Johan Hermans | orgel 

Toegang € 15,00 per persoon. Vrienden van de Orgelkring-MB € 7,50. Jongeren tot 30 jaar gratis. Alleen op vertoon van een coronatoegangsbewijs    (ID en QR-code). Reserveren is mogelijk via website: www.cenakel.nl of email: info@cenakel.nl

Fabienne Vénien is Française van geboorte en studeerde fysica aan de Universiteit en cello aan het Conservatorium van Orléans. Ze vestigde zich vervolgens in Luik (België), waar ze hogere diploma's (Prix d'Excellence) behaalde voor cello en kamermuziek. Nadien vervolmaakte ze zich in het cellospel bij diverse internationaal bekende leermeesters in Europa en Canada, en verdiepte zich in de barokmuziek, improvisatie, ritmiek en het hedendaagse repertoire. 

Fabienne Vénien wordt uitgenodigd op tal van grote festivals in België, Frankrijk, Finland, Canada, Zwitserland en Australië. Naast haar solistisch werk, is ze lid van diverse ensembles en kamerorkesten. In 1991 stichtte ze het Trio Capricioso, een klaviertrio waarmee ze talrijke concerten gaf in binnen- en buitenland.  Verscheidene componisten droegen werken op aan dit ensemble. Sinds 2002 concerteert ze regelmatig met de pianiste Tiziana Bianco en de organist Johan Hermans. Verder is ze als docente voor cello en kamermuziek verbonden aan het Conservatorium van Huy en aan diverse muziekacademies. Tevens is ze jurylid aan het Koninklijk Conservatorium van Luik.

Johan Hermans is stadsorganist van Hasselt (B).  Hij doceert orgel, klavier, begeleidingspraktijk en groeps-musiceren aan het stedelijk conservatorium van Hasselt en de stedelijke academie van Genk. Johan dankt zijn internationale reputatie als concertorganist aan succesvolle optredens over de hele wereld, van Noord-Amerika tot Australië en van Japan tot Brazilië. Hij maakte wereldwijd radio- en televisie opnamen en gaf lezingen en masterclasses aan universiteiten en conservatoria. 

Sinds 2006 is hij kathedraalorganist van de Sint-Quintinuskathedraal te Hasselt. Hij is voorzitter van de Limburgse afdeling van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Koorleiders in Nederland en is sinds 2019 tevens voorzitter van de Europese afdeling van de American Guild of Organists. Johan Hermans is voor zijn verdiensten in de orgelwereld tweemaal onderscheiden door de Société Académique "Arts - Sciences - Lettres" te Parijs.

Johan Hermans en Fabienne Vénien geven regelmatig duo-concerten. In deze hoedanigheid zijn ze vooral actief in België en Frankrijk. In januari 2013 hebben ze op uitnodiging als duo een viertal concerten gegeven op het internationaal muziekfestival van Ballarat (Melbourne), Australië.


PROGRAMMA

CELLO & ORGEL

Henri Eccles (1670-1742)                         

    Sonate in g

         Largo assai – Allegro (Courante) – Adagio molto (Sarabande) – Vivace e grazioso (Gigue)

ORGEL solo

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

    Choral 'Liebster Jesu wir sind hier', BWV 731

CELLO solo

Johann Sebastian Bach

    Enkele delen uit de eerste cellosuite

ORGEL solo

John Stanley (1712-1786)

     Voluntary in a opus 7 nr. VIII (1754)

         Andante Staccato – Allegro – Adagio (cadenza) – Fugue

CELLO & ORGEL

Camille Saint-Saëns (1835 - 1932)

     Prière, opus 158

ORGEL solo

Johann Pachelbel (1653-1706)

    Chaconne in d, P 41

CELLO & ORGEL

Geneviève Chapelier (° 1968)

    Berceuse (2020),  wereldpremière

ORGEL solo

Abraham Kerckhoven (1619-1701)      

     Fantasia del primo tono 

CELLO & ORGEL

Edouard Senny (1923-1980)    

    Plain-Chant pour une cathédrale

           Kyrie – Salve Regina – Creator alme siderum 


Aanstelling Stadsorganist

Met de aanstelling van Rob Nederlof tot de allereerste Stadsorganist van Tilburg heeft het College van B&W gehoor gegeven aan het pleidooi van de Orgelkring om een impuls te geven aan het levendig houden van de orgelcultuur en het behoud van dit waardevolle erfgoed voor stad en samenleving. Het spreekt vanzelf dat het bestuur van de Orgelkring de Stadsorganist met raad en daad terzijde zal staan en ernaar uitkijkt om gezamenlijk nieuwe initiatieven te ontplooien.